Restoring the “God Box”: Mies van der Rohe’s Carr Chapel at IIT
Gunny Harboe

Abstract
Perhaps no building designed by Mies van der Rohe better exemplifies his dictum, “less is more”, than Carr Chapel. Its rectangular prismatic form and unadorned architecture led to its being called “the God Box” by the students it served at the Illinois Institute of Technology (IIT). When a building is so simple and direct, every little detail needs to understood and attended to with great care in its conservation treatment. Combined with a chronic lack of funding, a seemingly simple project can become quite challenging and take over a decade to complete.

Keywords
Modern Movement, Modern architecture, Mies van der Rohe, International Style, Rehabilitation of modern architecture, Carr Chapel, Modern churches, Chicago modern architecture.

Issue 56
Year 2017
Pages 72-77
DOI: https://dx.doi.org/10.52200/56.A.XGYKZG7I

PDF (English)